Skip to content
Zwembad De Wiel & Social Leisure

Zwembad de Wiel is onderdeel van Stichting Social Leisure.
Stichting Social Leisure exploiteert sinds 2004 maatschappelijk vastgoed en is het sociale alternatief voor het beheer en de exploitatie van maatschappelijk vastgoed. Het is een sociale onderneming die verantwoordelijk is voor de exploitatie van accommodaties in o.a. Langedijk, Heiloo, Schagen, Schoorl en Uitgeest. Met lokale aandacht en landelijke daadkracht.

Schagen Actief

Social Leisure is lokaal vinden als Langedijk Actief, Heiloo Actief en Schagen Actief. Schagen Actief exploiteert en beheert in de gemeente Schagen een aantal lokaties:
1x binnenzwembad,
2x buitenzwembaden,
5x sporthallen en 1x gymzaal.

Zwembad De Wiel, de Spartahal, de Groeneweghal, Waldervaart: ze maken Schagen nét een beetje meer Schagen. Zwembad De Veersloot is meer dan een plek om te zwemmen en de Harenkarspelhal is meer dan een plek om te sporten: het zijn stukjes Dirkshorn.
En zo is Tuitjenhorn nét iets meer Tuitjenhorn dankzij sportzaal De Groet en het met Warmenhuizen gedeelde Maarten van der Weijden-bad.

Zo’n zwembad of sporthal is meer dan een plek waar je in beweging komt. Zodra je er binnengaat, komen allerlei herinneringen naar boven. Aan het eten van een ijsje in de zon. Tikkertje spelen in het water. De overwinning van je volleybalteam. Een dansfeest. Je eerste liefde.

Het zijn niet alleen jouw herinneringen, maar ook die van je dorps- of stadsgenoten. Van de generatie die je is voorgegaan en van de generatie die na je komt. Het zijn de plekken waar die dorps- of stadsgenoten, oudere en jongere generaties, elkaar ontmoeten. Het zijn de plekken die van een verzameling mensen een gemeenschap maken.

Niet in geld uit te drukken

Zwembad De Wiel, de Spartahal, de Groeneweghal, Waldervaart: ze maken Schagen nét een beetje meer Schagen. Zwembad De Veersloot is meer dan een plek om te zwemmen en de Harenkarspelhal is meer dan een plek om te sporten: het zijn stukjes Dirkshorn. Tuitjenhorn is nét iets meer Tuitjenhorn dankzij sportzaal De Groet en het met Warmenhuizen gedeelde Maarten van der Weijden-bad. De betekenis van deze plekken voor hun omgeving is niet direct in geld uit te drukken.

Die maatschappelijke waarde is het bestaansrecht van Schagen Actief. Als beheerder van deze accommodaties werken we volgens het principe van de sociale onderneming. Dat betekent dat voor ons niet financiële winst vooropstaat, maar maatschappelijke winst.

Actief voor de gemeenschap

Wij maken dus winst als we de accommodaties niet alleen voor de lokale gemeenschap kunnen behouden, maar ook kunnen versterken. Als we ze kunnen inzetten om werkgelegenheid te bevorderen, bijvoorbeeld omdat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt er werkervaring op kunnen doen. Als we met andere organisaties in de gemeenschap samen kunnen werken en elkaar kunnen versterken. Als onze werknemers het gevoel hebben dat zij een waardevol onderdeel van de organisatie en de gemeenschap zijn. Als mensen gezonder en gelukkiger zijn omdat ze vaker bewegen.

Wij zijn er om actief bewegen mogelijk te maken, maar ook om ons zelf actief in te zetten voor Schagen, Dirkshorn, Warmenhuizen, Tuitjenhorn en de rest van de gemeente. Wij zijn er voor de gemeenschap. Daarom zijn wij Schagen Actief.

Back To Top